Budget bouwen nieuws:

Dag van de Architectuur 2011 op de Cultuurmarkt

 

Dag van de Architectuur 2011

Op zondag 9 oktober 2011 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut voor de vijfde keer de Dag van de Architectuur. Drie overkoepelende thema’s ‘duurzaamheid’, ‘participatie’ en ‘groepswoningbouw’ spelen in op de ruimtelijke en ecologische vraagstukken van vandaag. Meer dan 75 opengestelde gebouwen en 30 rondleidingen en tal van andere activiteiten (lezingen, debatten & tentoonstellingen,)vormen het recept voor dit architectuurfestival.

 

Kom op zondag 28 augustus naar de Cultuurmarkt in Antwerpen en krijg een voorsmaakje van wat de Dag van de Architectuur dit jaar in petto heeft. Blader door ons nagelnieuwe magazine (bij Knack Weekend op 21.09) en stippel alvast jouw architectuurroute uit! Bezoek onze website www.dagvandearchitectuur.be(vanaf 28.08) voor meer praktische info en maak kans op een architectuurreis voor 2 personen naar Londen(Olympische Spelen)!

Architectuur die blijft en nood aan collectieve woningen

De Dag van de Architectuur 2011 geeft je stof om na te denken over het ruimtelijke en ecologisch vraagstuk dat bij een stijgende demografie en een toenemende ecologische druk komt kijken. Het programma focust daarom vooral op duurzame woonvormen in een stedelijke context.

Architectuur met iedereen

De Dag van de Architectuur geeft je ook de kans om zelf deel te nemen aan het debat rond ‘duurzaamheid’, ‘participatie’ en ‘groepswoningbouw’.

In Antwerpen kan je in het Groen Kwartier, een woonbuurt in een voormalig militair hospitaal, samen met de projectleider en architect deelnemen aan een ‘wandelend debat’. 
Spring samen met een groep architecten op de fiets en ga in Leuven op verkenning bij interessante groepswoningbouwprojecten.
Ga samen met de Provinciale Hogeschool Limburg via interactieve rondleidingen de confrontatie aan met de ruimtelijke omgeving in C-Mine, of neem deel aan het debat rond het controversieel toekomstplan van de ingestorte Regina Paciskerk inDiepenbeek.

Gebouwen en rondleidingen

Dit jaar kan je meer dan 75 opengestelde gebouwen tijdens de Dag van de Architectuur  bezoeken.

Breng in Antwerpen een bezoek aan deSingel en geniet op het dak van een uitzonderlijk uitzicht over de stad of wandel dooor Antwerpen Noord waar ‘kwalitatief stedelijk wonen’ gepromoot wordt.
Vergaap u aan het nieuwe gerechtsgebouw in Hasselt dat zich ontpopt als nieuwe landmark.
Ontdek de Bijloke site in hartje Gent of neem deel aan de rondleiding Wonen in Gent over collectief wonen.
In het crematorium Heimolen (Sint-Niklaas) kan je zien dat moderne, minimalistische architectuur een perfect opvangnet kan zijn voor menselijke emoties.
Ga naar Leuven en bezoek het nieuwe Vlaams Administratief Centrum (VAC), het meest duurzame kantoorgebouw in Vlaanderen.
Wandel in de voetsporen van onze koninklijke familie in het gezondheidscentrum Koninklijk Villa in Oostende of maak een fietstocht door de haven van Zeebruggeen ontdek hoe een havengebied ook een landschappelijke meerwaarde te bieden heeft.
Maak een oversteek op de nieuwe Scheepsdalebrug in Brugge, het bewijs dat architectuur meer is dan het ontwerpen van gebouwen.

Deze dag is een grote dag voor elke architectuurliefhebber. Architecten, bouwheren en deskundige gidsen staan klaar om het verhaal te brengen achter het ontwerp van de opmerkelijkste bouwprojecten van de laatste jaren.

Lees ons Dag van de Architectuur magazine (bij Knack Weekend op 21.09) en kom te weten wat er leeft bij architecten, beleidsmakers en academici. Verschillende experten geven hun ongezouten mening op architecturale en maatschappelijke ontwikkelingen in Vlaanderen.

Meer info over het programma en alle praktische informatie vind je op www.dagvandearchitectuur.be (vanaf 28.08) Als je doorklikt kan je kans maken op een architectuurreis voor 2 personen naar Londen, gastheer van de Olympische Spelen 2012.

Je kan het persbericht, het campagnebeeld, foto’s en het magazine downloaden op www.dagvandearchitectuur.be

Contact pers
Tine Verschaeve
T  0032 (0) 473 68 14 06
E  tine.verschaeve@vai.be


Cultuurprijs Architectuur (2010 – 2011) op 8 oktober

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege reikt op de vooravond van de Dag van de Architectuur de Cultuurprijs van de Architectuur uit.
www.vai.be & www.cultuurprijzen.be

Nieuwe website 

We starten het nieuwe seizoen met een gloednieuwe website met meer en overzichtelijker informatie over architectuur en architectuurcultuur. De grootste innovatie is zonder enige twijfel de projectendatabank.
www.vai.be

Dit architectuurfestival  is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstuut i.s.m. onze regionale partners:

Provincie Antwerpen: Ar-Tur vzw, cityLabo/Antwerpen Averechts vzw, Stad Antwerpen, Vlaams Architectuurinstituut vzw
Provincie Limburg: Architectuurwijzer vzw
Provincie Oost-Vlaanderen: Stad Gent (Dienst Monumentenzorg en architectuur, AG-SOB), WARP vzw, Provincie Vlaams-Brabant: Stad en architectuur vzw
Provincie West-Vlaanderen: Archipel vzw, Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer Provincie West- Vlaanderen, Oostende Werft vzw,  SWAN vzw

Met de financiële en/of logistieke steun van:
Afdeling Kunsten en Departement Leefmilieu Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid, Nationale Loterij, Orde van Architecten Vlaamse Raad, DEXIA, ODS Jansen, Armstrong Plafonds, Bureau Bouwtechniek, Goedhart Repro en Atlas Reizen/Art Travel.

Met de promotionele steun van:
Knack Weekend, Radio 2, Cobra.be, A+, Kanaal Z, Trends, Archined, NAV, Livios en Uit in Vlaanderen.