nieuws:

Trends op het vlak van licht, verlichting en domotica


Vader en dochter ontwikkelen nieuwe steen die licht geeft

Nu gooi ik de led-bricks in de vijver, en zelfs in de winter onder ijs blijft deze de energie absorberen en begint bij het vallen van de avond te branden. In combinatie van de verschillende modellen, kleuren en aantal leds zijn er 244 verschillende uitvoeringen.

lees meer...over LED-bricks.

“Licht, verlichting en domotica” wordt één van de hoofdthema’s op BATIBOUW 2011. Op deze gebieden zijn er immers een aantal interessante evoluties aan de gang. Energievriendelijke alternatieven voor de gloeilamp – denk bijvoorbeeld aan ledverlichting – zorgen bij lichtontwerpers voor een nieuwe golf van creativiteit. Ondertussen is de integratie van domotica bij nieuwbouw of bij een verbouwing niet langer ongewoon. Is het onvermijdelijk dat onze huizen steeds meer geautomatiseerd worden? Overweegt de gemiddelde consument het gebruik van domotica? Besteedt hij of zij überhaupt veel aandacht aan de verlichting in de woning? BATIBOUW vroeg het zich af en onderzocht het in een enquête bij de lezers van de BATIBOUW-nieuwsbrief. Meer dan 1600 lezers namen deel aan de enquête.


  • Verlichtingsadviseurs gevraagd
Meer dan 50% van de respondenten stelden bij de bouw of renovatie van hun woning een verlichtingsplan op. Men verkiest duidelijk dit plan ook zelf op te stellen, maar toch overweegt een niet onbelangrijk percentage (32%) het advies van een verlichtingsadviseur in te winnen. Dit illustreert duidelijk een grote mate van betrokkenheid bij de verlichting van de woning.

Bij de vraag welk soort licht men precies verkiest, valt de terugval van de gloeilamp op, met slechts 6%. Spaarlampen en ledverlichting zijn ongeveer even populair (respectievelijk 28% en 27%), terwijl ook daglicht en halogeenspots een degelijke score halen (respectievelijk 21% en 17%). Naast de gewone verlichting beschikt 38% over gevelverlichting en 45% over tuinverlichting.

De klassieke lichtschakelaar is nog steeds de meest gebruikte manier om de verlichting aan te schakelen, maar het is opvallend dat 33% gebruik maakt van een dimmer en 29% van een bewegingsdetector, een duidelijke opwaartse trend. Een maximale inval van daglicht blijft ondertussen essentieel. Bij 76% werd daar in de woning rekening mee gehouden.

  • Domotica zorgt voor een vergroting van het leefcomfort, energiebesparing komt slechts op tweede plaats
26% van de respondenten heeft al domotica in huis. Een bijkomende 27% wil dit in de toekomst installeren. Het gebruik van domotica is vooral populair bij verlichting (27%), maar ook bij bijvoorbeeld gordijnen en rolluiken (19%) en alarm en beveiliging (19%). Er is dus een duidelijke groei, maar ook nog veel potentieel. Wie nog geen domotica heeft, zou dat immers vaak wel graag willen, op alle verschillende gebieden gaf ongeveer 50% dit aan.

Het grootste voordeel van domotica is volgens de ondervraagden de verhoging van het woon- en leefcomfort (63%), pas daarna volgt energiebesparing (21%). Een afstandbediening (28%) of een aanraakscherm of schakelaar aan de muur (34%) zijn de meeste gebruikte besturingsmechanismen. 30% is bereid tussen € 1.000 en € 2.500 te spenderen aan domotica, of heeft dit bedrag al gespendeerd.

Wie een bezoekje brengt aan BATIBOUW zal de nieuwste snufjes op het gebied van licht, verlichting en domotica zelf kunnen ontdekken. Van 26 februari tot en met 6 maart 2011 is Paleis 9 daarvoor the place to be.