Steenkorven plaatsen :

Steenkorven of ook wel schanskorven genoemd zelf plaatsen is niet moeilijk maar wel een zware klus.Hier geef ik enkele tips en ondervindingen bij het plaatsen van enkele kleinere steenkorven. Onze voortuin had dringend nood aan een duurzame oplossing. Daarom kozen wij ook voor steenkorven, ze zijn dus niet alleen trendy maar ook nog eens onderhoudsvrij en dat sprak ons wel aan.

 

 

We zijn begonnen met een fundering te maken om de korven te kunnen opzetten en daar is dan ook meteen onze eerste tip. Als je weet dat een 2 m³ rap 1700 kg (dat is ongeveer 4 meter steenkof)weegt is de kans groot dat de steenkorven naar mate de tijd verstrijkt ook wel eens kunnen wegzakken en dus ook je geheel verstoord geraakt en het laatste dat je wil is de korven terug leeg maken. Iedere opstelling van schanskorven is natuurlijk anders en dient dus ook een andere aanpak en diepte van fundering.

steenkorven fundering  

 

Nadat onze fundering goed is uitgehard en mooi waterpas staat kunnen we overgaan tot het monteren en in elkaar zetten van de schanskorven. In de meeste kits zitten alle bevestigingen meegeleverd en deze gebruiken we dus ook. Ik heb ook gekozen om de steenkorven aanelkaar te lassen zodat alles mooi op één lijn blijft staan en de korven mooi rechthoekig zin. Ook de kans op bolzetten van de korven minder groot. Ook de verstevigingen in de korven heb ik mooi vast gelast. Dit doe ik enkel om problemen in de toekomst te voorkomen.

steenkorven fundering  

 

Nu staat alles klaar om de stenen in de korven te plaatsen hier kiezen we voor Duitse Kalksteen 80-120mm . Deze Duitse kalksteen zijn toe te passen in schanskorven vanaf 22cm diep. De korven zijn gemakkelijk te vullen met deze stenen, maar er zijn nog meerdere soorten om de korven te vullen zoals Yellow Sun Breuksteen, Basalt Breuksteen, Doornik Breuksteen en nog zo veel meer. We gooien ze er zo maar niet in , maar stapelen de stenen mooi opelkaar in de korven om zo bolvorming te verkomen.

steenkorven vullen

 

Eens de korven gevuld zijn met de stenen naar keuze is het enkel nog de korven te sluiten. De verzegelingen verschillen van korf tot korf .Het goed verzegelen is een belangrijk aandachtspunt bij het plaatsen van steenkorven, vermits we niet willen dat ze met de loop der tijd gaan uitzetten of loskomen. Dit klusje is zeker de kers op de taart na het vullen van de korven.Dus zoals je kan lezen en zien is het niet moeilijk maar zwaar werk en er kruipt ook wel wat werk en tijd in.

steenkorven zelf plaatsen  

Let wel dit zijn tips en ondervindingen dus geen regels voor het plaatsen van schanskorven.

Ik hoop iedereen te hebben kunnen helpen om zelf de stap te zetten om steenkorven te plaatsen.