Gouden regels voor doe-het-zelf-chappers:

- Leg eerst een plastiek op de grond. Dit houdt mogelijk opkomend grondwater tegen en vergeet niet bij het chappe je randstrokken te platsen chappe moet kunnen werken ( uitzetten en krimpen bestaat ook bij beton) wat geen plaats heeft voor uitzetteing moet barsten door de uitzettingsdruk.
- Daarop isolatie-platen (geluids en/of warmte isolatie)
- Hierop chape-netten (anders is de kans dat de chape breekt veel groter)
- en dan maar chapen : twee banen maken die je volledig pas legt (bij voorkeur met metalen latten), daartussen de chape gieten en op de banen aftrekken met een (lange) metalen lat.
Heel belangrijk: de latten moeten perfect recht zijn zonder oneffenheden
- afschuren
- én om alles mooi af te werken maar 1 super tip: Egaline
Het is heel belangrijk om het oppervlak goed stof en vet vrij te maken.
Wil je echt het beste uit de egaline halen: gebruik dan een primer als hechtbrug aan de beton. Als je dit niet doet , dan trekt het water uit de egaline te snel de onderliggende oude laag in waardoor er scheuren kunnen volgen. Weet wel dat er egaline bestaat voor verschillende dikte's, en ook speciaal voor vloerverwarming, neem dan een flexibele egaline.

Hoe Chape zelf maken:

Hoe maak je nu zelf chape ? Voor de aanmaak van chape rijnzand met een korrel van 0,3 te gebruiken. Als je de chape met de hand aanmaakt, neem je twee kruiwagens van dit zand op 1 zak cement. Meng zand en cement goed onder elkaar en maak deze mengeling daarna aardvochtig.
Het is moeilijk te zeggen hoeveel water je hiervoor precies nodig hebt. Als het rijnzand enkele dagen buiten in de regen gelegen heeft, is het natuurlijk veel vochtiger of zelfs nat dan wanneer het een paar dagen in de zon heeft gelegen. Het is trouwens af te raden om zand te gebruiken dat te nat is. De juiste hoeveelheid water zal zichzelf uitwijzen bij het mengen.
Draag er zorg voor dat je de chape niet te dik plaatst. Baseer je op de dorpel van je deur om de juiste dikte van de chape te bepalen. Zorg dat je de dikte van de tegel onder de dorpel blijft.Ook worden wel eens metalen profielen gebruikt om de chape mooi en egaal te trekken.

De droogtijd van chape:

Hoelang moet chape drogen ? De droogtijd van chape is bij optimale omstandigheden – oostenwind en 20° C – één week per centimeter dikte. Aangezien die perfecte omstandigheden in België zelden of nooit voorkomen, mag je al snel tien dagen droogtijd rekenen voor een centimeter dikte. Wanneer de chape dikker is dan acht cm., moet je zelfs al twee weken per cm dikte rekenen.